Load Voice directly from VL70m

Issues, bugs, suggestions related to the Voice Browser
Post Reply
Laurence1000
Posts: 5
Joined: Mon Jan 16, 2017 6:55 am
Location: St.Leonards-on-Sea UK

Load Voice directly from VL70m

Post by Laurence1000 » Thu Mar 30, 2017 6:06 pm

Having used VL-Wizard for a few weeks now, I'm beginning to find my way around it.
One thing I would really like to see is an option to load a VL voice from the hardware to the browser directly (i.e. without having to touch the hardware).
And....Please, please make a version for VL-1m! (Please)!

Laurence.

User avatar
VL-Wizard
Posts: 108
Joined: Fri Mar 04, 2016 2:24 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Load Voice directly from VL70m

Post by VL-Wizard » Sat Apr 01, 2017 7:35 am

Loading a voice from the VL70m into the VL-Wizard without touching the frontpanel is possible via a little trick. This can be achieved by sending the right sequence of Remote Switch sysex commands. And using the User Sysex List feature. Thanks to your request I figured out that I needed to improve the UserSysexList feature and include the possibility to set delays between each sysex that has to be send.

Conclusion: the upcoming version will include the possibility to request a voice from the VL70m without the need to touch the hardware.

hereby an example on how the UserSysex script looks like for the upcoming version.

[VL-SYSEX]
1 "EXIT" "F0 43 10 57 0A 00 08 01 F7" 100
1 "EXIT" "F0 43 10 57 0A 00 08 01 F7" 100
1 "EXIT" "F0 43 10 57 0A 00 08 01 F7" 100
1 "UTIL" "F0 43 10 57 0A 00 01 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT +" "F0 43 10 57 0A 00 0D 01 F7" 100
1 "ENTER" "F0 43 10 57 0A 00 07 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT -" "F0 43 10 57 0A 00 0A 01 F7" 100
1 "SELECT +" "F0 43 10 57 0A 00 0D 01 F7" 100
1 "ENTER" "F0 43 10 57 0A 00 07 01 F7" 100
1 "ENTER" "F0 43 10 57 0A 00 07 01 F7" 100


And no worries, a VL1 editor will be developed....just a question of finding sufficient time...

Rudy

Laurence1000
Posts: 5
Joined: Mon Jan 16, 2017 6:55 am
Location: St.Leonards-on-Sea UK

Re: Load Voice directly from VL70m

Post by Laurence1000 » Sat Apr 01, 2017 12:10 pm

Hi Rudy.
Thanks for your reply.

"Conclusion: the upcoming version will include the possibility to request a voice from the VL70m without the need to touch the hardware." - Brilliant!!

"And no worries, a VL1 editor will be developed....just a question of finding sufficient time..." - Even more Brilliant!!
I can't wait to incorporate my VL1m into my VL70m/MU128 setup!

Cheers,
Laurence.

User avatar
VL-Wizard
Posts: 108
Joined: Fri Mar 04, 2016 2:24 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Load Voice directly from VL70m

Post by VL-Wizard » Sat Apr 01, 2017 6:02 pm

Hey Laurence

I'm currently working on a version with an improved integration (not yet FULL integration) on other synths that hold VL PLG cards...Example, I did improve the Device ID detection and based on this the VL-Wizard does now send specific sysex commands to handle the display. So, with the new version you will see the name of the Voice appearing on the synth that holds a PLGVL.

Would be nice if you share your setup...what you are aiming for in terms of combine your various VL synths...?

Laurence1000
Posts: 5
Joined: Mon Jan 16, 2017 6:55 am
Location: St.Leonards-on-Sea UK

Re: Load Voice directly from VL70m

Post by Laurence1000 » Sat Apr 01, 2017 8:18 pm

Hi Rudy.
I'm still refining my setup (after 20 odd years!); basically I have a Motu midi express XT feeding midi from my Akai EWI 4000s to my 4 Hardware synths (VL1m Vl70m MU128 and a Roland XV-5050) and also to various VSTs (Kontakt, Superior Drummer, Pianoteq etc.), hosted by Reaper - my favorite DAW. The Motu also routes a small midi keyboard and two pad controllers for drums etc. The hardware audio is mixed by a Xenyx 1202, along with any live audio, and fed via an Edirol FA-66 firewire interface to Reaper via my self-built 6core PC, running various flavours of Windows and Linux (Multi-boot). Everything runs fairly smoothly; but much more time is spent fiddling about than making actual Music!
I'll let you know what I'm aiming for when I find out myself!!

Can't wait for the new version!
Regards,
Laurence.

User avatar
VL-Wizard
Posts: 108
Joined: Fri Mar 04, 2016 2:24 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Load Voice directly from VL70m

Post by VL-Wizard » Mon Apr 03, 2017 8:23 am

OK, this gives me insight on your setup...some users do use an interface that combines MIDI and AUDIO tasks... this is not recommended when using a multitude of VL devices... Also good to see that you are using a MOTU, from all the VL users I support I do see that those with a MOTU interface have far less issues.

Post Reply